HomeNotesAll Exam NotesTNPSC Group II, IIA – English Answer Key 2025

TNPSC Group II, IIA – English Answer Key 2025

TNPSC Group II & IIA 2025 தேர்வில் English பகுதி மிக முக்கியமானதாகும். தேர்வு முடிந்தவுடன், மாணவர்கள் அதிகம் எதிர்பார்க்கும் விஷயம் English Answer Key ஆகும். இங்கு வழங்கப்பட்டுள்ள English Answer Key PDF, Group 2 மற்றும் 2A தேர்வில் கேட்கப்பட்ட அனைத்து English கேள்விகளுக்கான சரியான விடைகளை கொண்டுள்ளது.

👉 இந்த Answer Key மூலம், நீங்கள் உங்கள் பதில்களை சரிபார்த்து, மதிப்பெண்களை கணக்கிட்டு, தேர்வில் பெறக்கூடிய நிலையை முன்கூட்டியே மதிப்பிடலாம்.

1) Fill in the blanks using the correct words given in the options.

Children like to _____ crispy snacks. But the author in seventeen oranges was very fond of _____  oranges. Eventually, he was forced to  _____ all the _____ including _____

1.eating

2.swallow

3.munch

4.pips

5. chunks

A) 21453

B) 23154

C) 13245

D) 31254

(E) Answer not known

Answer: D) 31254

2) Which of the following statements are true about Jawaharlal Nehru?

(i) He wrote the book “Glimpses of Indian History”.

(ii) He was the First Prime Minister of India.

(iii) He is considered to be the architect of the modern Indian Nation-state.

(A) (i) only

(B) (ii)  and (iii) only

(C) (i) and (ii) only

(D) (i) and (iii) only

(E) Answer not known

Ans: (B) (ii)  and (iii) only

3) Passage: A company facing declining market share considered two options : aggressive price cuts or 8 niche product line segment. The CEO, line targeting a specific consumer that the price known for his long-term vision, argued cuts would only offer temporary relief and erode brand value. He emphasized building a loyal customer base through unique product offerings and differentiated service.

Question : Based on the passage, which of the following is most likely to be true?

(a) The company is primarily focused on short-term financial gains.

(b) The CEO of the company prioritizes sustainable growth and brand loyalty.

(c) The company’s main challenge is a lack of production capacity.

(d) The niche product strategy has proved to be successful for the company.

(A) Only (a)

(B) Both (a) and (b)

(C) Only (b)

(D) Both (c) and (d)

(E) Answer not known

Ans: (C) Only (b)

4) Arrange the jumbled statements in logical form and choose the correct order.

(a) This shift has challenged for the motif of artistic expression.

(b)Contemporary art is primarily acknowledged by its interdisciplinary nature.

(c) Apparently, the boundaries between different artistic connections are merged for good.

(d)As a result, artists are now exploring new forms of creative collaboration.

(A) (b), (d), (a), (c)

(B) (a), (c), (b), (d)

(C) (d) , (b), (c), (a)

(D) (c), (a), (d) , (b)

(E) Answer not known

Ans: (A) (b), (d), (a), (c)

5) In the following sentence ordering, the first (S1) and sixth (S6) sentences of a passage are already provided. The middle four sentences are shuffled up; they are labelled P Q R & S. Rearrange these four sentences and choose the correct order

S1: The study of intellectual history provides significant insights into the development of human history.

P: This however, understands the historical context in which these ideas emerged.

Q: Intellectual history often involves understanding the evolution of main concepts and their impact on the society.

R: Consequently interpretations of these concepts can widely vary depending on the researchers’ perspective

S: Moreover, these concepts are frequently revisited and reinterpreted over the period.

S6: Essentially, it seeks to enhance the complex intersection between ideas and their socio-cultural milieu.

A) S1,S,Q, P, R, S6

B) S1,Q,S,R,P,S6

C) S1,R, P, Q, S, 86

D) S1,P,S,Q,R, S6

(E) Answer not known

Ans: B) S1,Q,S,R,P,S6

6) Which of the following British English words in column A are incorrectly paired with the American English words

Column A             Column B

1. Courgette          –        Egg plant

2. Rocket              –        Arugala

3. Aubergine         –        Zucchini

4. Fringe               –        Bangs

(A) 1 and 2

(B) 2and4

(C) 3and4

D) 1and3

(E) Answer not known

Ans: D) 1 and 3

7) In the given pairs, the type of compound word is given in column A and the examples are given in column B, Identify the incorrect pairs of types and their examples.

Column A                                                    Column B

1. Open compound words –                           snowman

2. Closed compound words –               ice cream

8. Co-ordinative compound words –    walkie-talkie

4. Adjective compound words –                    blue-eyed

(A) 1and3

B) 1and2

(C) 2and4

(D) 3and4

(E) Answer not known

Ans: B) 1and2

8) What figure of speech is the following?

Life is compared to pathless wood with the word ‘like’.

(A) Metaphor

(B) Personification

(C) Simile

(D) Hyperbole

(E) Answer not known

Ans: (C) Simile

9) Which of the following is the best synthesis of the two sentences using a cause-effect relationship?

Sentence 1 — The company decreased its product prices.

Sentence 2 — Sales increased gradually

(a) The company decreased its product prices, which caused sales to increase gradually.

(b) The company decreased its product prices, so sale increased gradually.

(c) The company decreased its product prices and sales increased gradually.

(d) Sales increased gradually as a result of the company decreasing its product prices

(A) a

(B) b

(C) c

(D) d

(E) Answer not known

Ans: (D) d

10) Which includes an apostrophe indicating the possessive form?

(a) Our child’s busy

(b) Mr. X’s new bag is ready

(c) Mrs. X’s got her bag

(d) The child’s slept

(A) a

(B) b

(C) c

(D) d

(E) Answer not known

Ans: (B) b

11) chooses the correct choices

Navika Sagar Parikrama was a project to

1) Promote Economical status of women.

2) Empower women to attain their full potential.

3) Promote reservation of women in the Indian Navy.

4) Promote ocean sailing activities.

(A) 1 and 2 are correct

B) 2 and 4 are correct

(C) 3 and 4 are correct

(D) 2 and 3 are correct

(E) Answer not known

Ans: B) 2 and 4 are correct

12) Who inspired Arthur Conan Doyle to create the character “Sherlock Holmes”?

(a) Dr. Watson

(b) Dr. Ainstree

(c) Inspector Smith

(d) Joseph Bell

(A) (a)and (C)

(B) (b) only

(C) (c) and (d)

(D) (d) only

(E) Answer not known

Ans: (D) (d) only

13) Frame a question to த the following answer :

Why________?

He has gone to the railway station to see off his cousin.

(A) Why has he gone to the railway station?

(B) Why he went to the railway station?

(C) Why he go to the railway station?

(D) Why have he gone to the railway station?

(E) Answer not known

Ans: (A) Why has he gone to the railway station?

14) Passage: A rural community lacked access to reliable internet and digital devices. Local schools struggled to integrate technology into their curriculum and small businesses found it difficult to compete with online retailers. Community leaders proposed setting up a shared digital center, but residents feared the potential for increased surveillance and data misuse.

Question : Based on the passage, which of the following statements are most likely true?

(a) The digital divide is primarily an urban phenomenon.

(b) The community is experiencing both economic and educational

disadvantages.

(c) There is complete agreement on the need for a digital center.

(d) Concerns about privacy are hindering efforts to bridge the digital divide

(A) Both (b) and (d)

(B) Both (a) and (b)

(C) Both (a) and (d)

(D) Both (b) and (c)

(E) Answer not known

Ans: (A) Both (b) and (d)

15) 15. Scenario: You are a volunteer for a local charity and need to know the specific items the charity currently needed for donations. Write an email to the charity’s coordinator asking for an updated donation list:

Type of Query :

(a) Charity Support Inquiry

(b) Material Request

(c) Donation Item Request

(d) Volunteer co-ordination

(A) Only (a)

(B) Only (c)

(C) Only (b)

D) (a), (b), c)

(E) Answer not known

Ans: (B) Only (c)

16) Fillin the blank with the suitable word :

“The pupil was asked to ———– the mistake”.

(A) correct 

(B) condone

(C) clarify 

(D) rectify

(E) Answer not known

Ans: (A) correct 

17) Choose one word to substitute “Creature having both male and female organ”.

 (A) Omnigenous

(B) Queer

(C) Uxorious 

(D) Hermaphrodite

(E) Answer not known

Ans: (D) Hermaphrodite

18) Choose the correct answer by word creation

What is the negative case of consistent?

What is the negative case of embark?

 (A) unconsistent, inembark

(B) inconsistent, disembark

 (C) inconsistent, unembark

(D) disconsistent, nonembark

 (E) Answer not known

Ans: (B) inconsistent, disembark

19) Expand the term IPCC

(A) International Pollution Control Council

 (B) International Panel of Climate Control

(C) Interim Panel of Climate Change

(D) Intergovernmental panel on Climate Change

(E) Answer not known

Ans: (D) Intergovernmental panel on Climate Change

20) Identify the sentence.

“He commented how beautiful the girl was”.

 (A) Simple sentence

(B) Compound sentence

 (C) Complex sentence

(D) Interrogative sentence

 (E) Answer not known

Ans:  (C) Complex sentence

21) The phrase A crown made of gold is

(A) an adjective phrase

(B) an adjective clause

(C) an adverbial phrase

(D) an adverbial clause

(E) Answer not known

Ans: (A) an adjective phrase

22) The three structures of the positive degree are

(A) As..as, So-as, No other…as…as

(B) As…so, and-so, but…so

(C) So…so, So-but, So…and

(D) None of the above

(E) Answer not known

Ans: (A) As..as, So-as, No other…as…as

23) Choose the sentence with the correct use of the comparative degree:

(a) He is more smarter than any one in the class.

(b) This bus is less more crowded than the other.

(c) This sum is less complicated than the previous one.

(d) The game is more easier than expected.

(A)  (a)

(B)  (b)

(C)  (c)

(D)  (d)

(E)  Answer not known

Ans: (C)  (c)

24) Choose the correct ‘synonyms’ by matching column ‘A’ and “B’.

Column – A     Column- B

(a) Mourn                       1. Pinnacle

(b) Veil                                    2. Search

(c) Crown                       3. Anguish

(d) Quest                        4. Conceal

          (a)     (b)     (c)      (d)

(A)    1        2        3        4

(B)     3        4        1        2

(C)     2        3        4        1

(D)    4        1        2        3

(E)  Answer not known

Ans: (B)     3        4        1        2

25) Choose the right answer among these:

          Which are the following statements are true according to Nadia Bush?

1. The house seems to be alive at day. |

2 The poet was often tempted to go inside the house.

3. Besides the house, there was a tree.

4 The tree is growing faster.

(A) 1 only

(B) 2 and 3 only

(C) 3 and 4 only

(D) 1 and 3 only

(E) Answer not known

Ans: (B) 2 and 3 only

26) Passage: ‘Aadhaar’, India’s unique ID has expanded from welfare to various diverse services. It aimed to reduce fraud and boost financial inclusion. Concerns about Privé exclusion persist. Court rulings balance securtity with rights.

Question: Which of the following statements accurately reflect the main ideas presented in the passage about Aadhaar ?

Select all statements that apply.

(a) Aadhaar is only used for welfare distribution.

(b) Aadhaar’s scope has grown beyond it’s initial purpose )

(6) Aadhaar aimed to reduce fraud and improve financial inclusion

(d) Privacy and exclusion concerns are associated with Aadhaar

(A) (b), (c), (d),                       

(B) (a), (b), (c), (d)

(C) (b) and (c)                         

(D) only (b)

(E) Answer not known

Ans: (A) (b), (c), (d),                       

27) With a sense of optimism slowly creeping in, the banking industry is hopeful that 2025 will bring better growth prospects. This optimism stems from a number of factors. For one, the Government is working hard to revitalise the industrial growth in the country. Secondly, the RBI has initiated a numbers of measures that would go a long way in helping the banks to restructure themselves thereby improving the profile of non-performing banks.

What is the biggest challenge for banks in India?

(A) To handle corporate borrowers

(B) To pursue targets of financial inclusion

(c) Ever increasing level of non performing assets

(D) Onslaught of foreign banks

(E) Answer not known

Ans: (c) Ever increasing level of non performing assets

28) Which question type illustrates a point or focuses attention on an

idea or principle?

Choose from the options given below.

(A) Rhetorical

 (B) Funnel

(C) Inference

(D) Divergent

(E) Answer not known

Ans: (A) Rhetorical

29) Passage: Reforestation projects restore degraded ecosystems.They increase biodiversity and improve air quality. They also enhance water retention. These efforts support long-term environmental sustainability.

Question: Which of the following statements best support the claim that reforestation is beneficial?

(a) Reforestation projects decrease biodiversity.

(b) Reforestation projects restore degraded ecosystems.

(c) Reforestation projects improve air quality.

(d) Reforestation projects enhance water retention

(A)    (b), (a), (c)                     

(B)     (b), (d), (a)

(C)     (b), (c), (d),          

(D)    (a), (b), (c),

(E) Answer not known

Ans: (C)     (b), (c), (d),          

30) Which of the following statements are NOT characteristic of a formal letter?

 (a) Use of professional language.

 (b) Clear and understandable structure.

 (c) Use of slang or unprofessional expressions.

 (d) Convey official information

 (A)   (a)

 (B)    (b)

 (C)    (c)

 (D)   (d)

 (E) Answer not known

Ans:  (C)    (c)

31) Complete the blanks using the phrasal verbs given in the options

1.       You’d better ring her ______ and tell her you’ll be late.

2.   I invited her to drop _____any time she was passing for a cup of tea.

3.   If you can’t afford it, you’ll havetodo ___it.

4.   He won’t buy the car without trying it ____on the road first

(a)     out

(b)     in

(c)      up

(d)     without

(A)  1-(c) 2—(d) 3-(b) (4)—(a)

(B)     1 (b) 2-(c) 3- (a) (4)-(d)

(C)  1-(a) 2- (c) 3 – (d) 4- (b)

(D)    1-(c) 2-(b) 3-(d) (4)—(a)

(E)  Answer not known

Ans: (D)    1-(c) 2-(b) 3-(d) (4)—(a)

32) Identify the correct spelling of the word which denotes the following

sentence.

A class of people in society who are interested mainly in having more money and a higher social position.

(A) Bourggiese

(B) Borgieoise

(C) Bourgeoisie

(D) Bourgeosie

(E) Answer not known

Ans: (C) Bourgeoisie

33) Which one of the following has a correct infinitive?

(a) She is bold enough to take decisions

(b) She is bold enough in accepting challenges

(¢) She is bold but afraid of snakes

(d) She is bold enough to taking decisions

A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) Answer not known

Ans: A) (a)

34) Choose the correct answer for the underlined words.

I heard of his having gained a prize.

(A) Gerund

(B) Compound Gerund

(C) Infinitive

(D) Participle

(E) Answer not known

Ans: (B) Compound Gerund

35) Identify the participle in the given sentence :

“The barking dog kept the neighbours awake all night”.

(A) barking

(B) the

(C) kept

(D) awake

(E) Answer not known

Ans: (A) barking

36) Choose the correct question tag for the sentence given below.

Let’s all go to the beach this evening, ______

(A) do we?

(B) don’t we?

(C) shall we?

(D) aren’t we?

(E) Answer not known

Ans: (C) shall we?

37) Identify the poetic works of ‘Robert Frost’.

1. The Road Not Taken

2. The Jungle Book

3. Mending Wall

4. Treasure Island

(A) 1only

(B) 1 and 2 only

(C) 1 and 3 only

(D) 2 and 4 only

(E) Answer not known

Ans: (C) 1 and 3 only

38) Which of the following statements do not agree with Gieve Patel’s views in the poem “On killing a tree”?

1. Cutting a tree is an act of murder

2. A simple jab of the knife will cut a tree

3. Disapproval of mankind is failure to care for the earth

4. The strength of the tree lies on its big branches

(A) l and 2

(B) 2 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1and 4

(E) Answer not known

Ans: (B) 2 and 4

39) Identify the figure of speech in these lines.

Faster than a cheetah

With a tail that’s miles long

Bigger than a mountain

So powerful and strong.

(A) Imagery

(B) Anaphora

(C) Consonance

(D) Simile

(E) Answer not known

Ans: (A) Imagery

Passage (40- 42): ‘E-sevai centers’, a cornerstone of Tamil Nadu’s e-governance,

streamlines citizen access to essential services. These centers facilitate online delivery of documents like birth certificates and land records, reducing bureaucratic delays. Integrated with state databases, they aim to enhance transparency and minimize corruption. However, challenges persist in ensuring consistent service quality across diverse locations. Digital literacy among rural population remains a crucial

factor impacting implementation. Further, system integration and maintenance require continuous investment and skilled personnel. The long-term success of e-sevai depends on bridging the digital divide and maintaining a robust infrastructure.

40) What is the primary function of e-sevai centers as mentioned in the

passage?

(A) to provide free internet access to rural population

(B) to facilitate online delivery of essential government services

(C) to train government employees in digital literacy

(D) to manage state-level databases

(E) Answer not known

Ans: (B) to facilitate online delivery of essential government services

41) The passage implies that the long-term sustainability of e-sevai primarily relies on:

(A) increasing the number of physical e-sevai centers

(B) focussing solely on urban areas

(C) bridging the digital divide and maintaining a robust infrastructure

(D) reducing the number of available online services

(E) Answer not known

Ans: (C) bridging the digital divide and maintaining a robust infrastructure

42) In the context of the passage ‘streamline’ means;

(A) Complicate

(B) Simplify

C) Delay

(D) Increase cost

(E) Answer not known

Ans: (B) Simplify

43) Passage: Digital platforms enhance citizen access to government services. Online portals reduce bureaucratic delays, This implies increased transparency and efficiency. Streamlined processes foster public trust.

Question: Which of the following can be best inferred from the passage?

(a) E-governance increases bureaucratic delays.

(b) E-governance potentially increases transparency.

(c) Streamlined processes can build public trust.

(d) Digital platforms reduce citizen access to services.

(A) (a) and (b)               

(B) (b) and (d)

(C) (b) and (c)                

(D) (a) and (d)

(E) Answer not known

Ans: (C) (b) and (c)                

44) Passage: Renewable energy reduces carbon emissions. Solar and wind power are increasingly viable. This transition combats climate change. Sustainable energy solutions are vital for future generations.

Question: Which of the following statements best summarize the main points of the passage?

(a) Renewable energy has no impact on climate change.

(b) Renewable energy reduces carbon emissions.

(c) Solar and wind power are becoming increasingly viable.

(d) Sustainable energy solutions are crucial for fut generations.

(A) (b) (a) (c)                 

(B) (b) (d) (a)

(C) (a) (b) (c)                 

(D) (b) (c) (d)

(E) Answer not known

Ans: (D) (b) (c) (d)

45) Scenario: You are a newly appointed Civil Servant in the Department of climate change.

Question: You are asked to communicate the department’s initiatives to the public.

Which of the following collocations would be most effective in your communication strategy?

(a) to spread climate misinformation

(b) to raise public awareness about climate change impacts

(c) to minimize the urgency of climate action

(d) to engage in stakeholder consultations

(A) (a) and (c)                

(B) (b) and (d)

(C) (b) and (c)                

(D) (c) and (d)

(E) Answer not known

Ans: (B) (b) and (d)

46) Identify the incorrect pairs of Idioms and phrases in the given pairs

1. To brow beat                        – bully

2. To be at large                        – to blame each other

3. To knit the brow          – to frown

4. To pass the buck         – free

(A) 1 and 3          

(B) 2 and 4

(C) 1 and 2           

(D) 3 and 4

(E) Answer not known

Ans: (B) 2 and 4

47) The interrogative form of ‘You have to be there on Monday’ will be

(A) Will you be there on Monday?

(B) Would you be there on Monday?

(C) Can you be there on Monday?

(D) Could you be there on Monday?

(E) Answer not known

Ans: (A) Will you be there on Monday?

48) Transform the imperative sentence ‘Give me a book’ into an appreciative statement.

(a) I’m glad that you have given a book

(b) Thank you for giving a book

(c) Tappreciate you giving a book

(d) Why do you not give a book?

(A) (a)                 

(B) (b)

(C) (c)                  

(D) (d)

(E) Answer not known

Ans: (C) (c)                  

49) Choose the correct verb form from the options given below.

Dogs usually _________cats.

(A) chased

(B) chase

(C) are chasing

(D) were chasing

(E) Answer not known

Ans: (B) chase

50) Choose the correct verb form to fill the following statement :

“If she had studied well, she _________ in the examination”.

(A) would have passed

(B) would passed

(0) would pass

(D) would be passed

(E) Answer not known

Ans: (A) would have passed

51) Which of the the following phrases can be quoted as an example for sound images from the poem “Sea Fever”?

1. Wheels kick

2. Seagulls cry

3. Clouds flying

4. Running tide

5. Sails shaking

6. Wind’s song

(A) 1, 2 and 3                

(B) 3, 5 and 6

(C) 2, 4 and 6                 

(D) 3, 4 and 5

(E) Answer not known

Ans: (C) 2, 4 and 6                 

52) Choose the correct ‘Synonym’ by matching column ‘A’ and ‘B

Column – A                              Column – B

(a) Champing                   1. Confusing

(b) Perplexing                          2. Listening, heading

(c) Thronging                  3. Munching, chewing

(d) Hearkening               4. Crowding

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    3        1        4        2

(B)     2        3        1        4

(C)     1        2        3        4

(D)    4        1        2        3

(E)  Answer not known

Ans: (A)    3        1        4        2

53) Translate the following sentence into English.

நாளை இந்நேரத்திற்குள் நான் இந்த வேலையை முடித்திருப்பேன் .

Choose the correct translation from the options given of the sentence given below.

(A) I will have completed this work by tomorrow.

(B) I would have finished this work by tomorrow.

(C) I have completed this work by this time tomorrow.

(D) 1 would have completed this work by this time tomorrow.

(E) Answer not known

Ans: (D) 1 would have completed this work by this time tomorrow.

54) Sentence: They were being followed when they left the building

Question: Which of the following Tamil Sentences best conveys the meaning of the given English Sentence ?.

(a) அவர்கள் கட்டிடத்தை விட்டு வெளியேறிய போது அவர்களை

தொடர்ந்தார்கள்

(b) அவர்கள் கட்டிடத்தை விட்டு வெளியேறும் போது அவர்கள்

தொடரப்பட்டுக் கொண்டிருந்தார்கள்

(c) அவர்கள் கட்டிடத்தை விட்டு வெளியேறினார்கள் , அவர்களை

தொடர்ந்தார்கள் .

(d) அவர்கள் கட்டிடத்தை விட்டு வெளியேறும் போது அவர்கள்

தொடர்ந்தார்கள் .

(A) (a) and (b)               

(B) only (b)

(C) (a) and (d)                

(D) only (c)

(E) Answer not know

Ans: (B) only (b)

55) Passage: Crypto currencies and traditional stocks both involve investment. Crypto currencies are highly volatile, stacks are relatively stable. Both are susceptible to market fluctuations, albeit differently.

Question: Which of the following statements accurately compare crypto currencies and stocks as described in the passage?

(a) Crypto currencies and stocks involve no investment

(b) Crypto currencies and stocks both involve investment

(c) Crypto currencies and stocks both immune to market fluctuations

(d) Crypto currencies and stocks react differently to market fluctuations.

Ans: (A) (b) and (d)

56) Passage: First, water is heated. Then, it boils. Next, steam is produce d. Finally, the steam cools and condenses.

Question: Which of the following statements accurately describes the sequence of events in the passage?

a) Steam is produced before the water boils

b) Water is heated pefore it boils

c) Steam cools and condenses after it is produced

d) The process starts with the cooling and condensing of steam.

(A) (a) and (d)           

(B) (d) and (b)

(C) (c) and (a)           

(D) (b) and (c)

(E) Answer not know

Ans: (D) (b) and (c)

57) In a legal context, which of the following sentences use the Word ‘right’ appropriately ?

(a) Turn right at the next intersection

(b) It is your right to remain silent

(c) The answer is right in front of you

(d) He wanted to right the wrong he did to his sister

(A) (a) and (c)

(B) only (b)

(C) only (c)

(D) (c) and (d)

(E) Answer not know

Ans: (B) only (b)

58) Which pair is an example of homophones?

(A) Read and Read

(B) Light and dark

(C) Bear and bare

(D) Pretty and beautiful

(E) Answer not known

Ans: (C) Bear and bare

59) 5 she not changing her dress.

 Which of the following is the correct statement of this interrogative?

(A) She will not change her dress

(B) She was not changing her dress

(C) She will change her dress

(D) She is not changing her dress

(E) Answer not known

Ans: (D) She is not changing her dress

60) Transform the following sentence into a negative sentence.

“He is too shrewd to be cheated”

(a) He is not shrewd enough to be cheated

(b) Heisso shrewd that he cannot be cheated

(c Heis not too shrewd to be cheated

(d) Heis shrewd

(A) (a)        

(B)(b)

(C)  (c)       

(D)    (d)

(E) Answer not known

Ans: (A) (a)        

61) Convert the exclamatory sentence :

“Had she known it earlier” into an assertive sentence.

(a) She knew it earlier

(b) I wish she had known it earlier

(c) Knowing this earlier is beneficial

(d) She should have known it earlier

(A) (a)                  

(B) (b)

(C) (c)                  

(D)(d)

(E) Answer not known

Ans: (B) (b)

62) The meaning of the word ‘Repercussion’ is ________

(A) repetitious

B) irreplaceable

(C) an unpleasant effect

(D) repellent

(E) Answer not known

Ans: (C) an unpleasant effect

63) Which of the following is not included in a memo?

(A) Subject line

(B) Greeting/Salutation

(C) To and from sections

(D) Signature line

(E) Answer not known

Ans: (B) Greeting/Salutation

64) Which of the following is a suitable salutation for a formal letter?

(A) Hello

(B) Dear Sir/Madam

(C) Cheers

(D) Best regards

(E) Answer not known

Ans: (B) Dear Sir/Madam

65) The Acronym of the term ‘DGTD’ is

(A) Direct General Telecommunication Department

(B) District Grant Tax Department

(C) Digital Government Tele Department

(D) Directorate General of Technical Development

(E) Answer not known

Ans: (D) Directorate General of Technical Development

66) Translate :

பறவைகள் பறக்கின்றன

Choose the correct English translation from the options which best

conveys the meaning of the given sentence.

(A) The birds are flying

(B) Birds fly

(C) The birds were flying

(D) The birds will fly

(E) Answer not known

Ans: (B) Birds fly

67) What is word for word translation called?

(A) Literary translation

(B) Literal translation

(C) Administrative translation

(D) Machine translation

(E) Answer not known

Ans: (B) Literal translation

68) Pick the correct English word for தூண்டிவிடாதே from the options given.

(A) Don’t induce me

(B) Don’t indulge me

(C) Don’t talk to me

(D) Don’t make me do what I don’t want to

(E) Answer not known

Ans: (A) Don’t induce me

69)Passage: The old train chugged along the tracks, its rhythmic, clanking a familiar sound. Steam billowed from its engine, creating a white cloud against the b!ue sky. Passengers gazed out the windows, watching the landscape roll by. The whistle blew, a long, mournful sound.

Question: Match the description of the train journey in Column A

with their meanings in Column B.

Column A                                          Column B

(a) Rhythmic clanting               1. Creates a visual effect

(b) Steam billows                     2. Provides an auditory experience

(c) Passangers gazing               3. Highlights the face of the train

(d) Mournful whistle                4. Indicates observation abd travel

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    4        2        1        3

(B)     1        2        4        3

(C)     2        1        4        3

(D)    3        4        2        1

(E)  Answer not known

ans: (C)     2        1        4        3

70) Complete the sentence below, choosing the suitable words from the

options given.

He is a tthe _________ in the organisation.

(A) Herculean Task

(B) High time

(C) Hitch hike

(D) Helm of affairs

(E) Answer not known

Ans: (D) Helm of affairs

71)Complete the sentence given below, choosing the most appropriate

words from the options given.

_________, I was born on exactly the same day as my wife,

A) as if

(B) frighteningly

(C) my ‘eye!

(D) funnily enough

(E) Answer not known

Ans: (D) funnily enough

72) A famous celebrity wants to experience a normal day without being recognized, visited a local bookstore.

Which of the following best describes their state?

(A) Ubiquitous

(B) Ostentatious

(C) Incognito

(D) Gregarious

(E) Answer not known

Ans: (C) Incognito

73) Choose the correct “Synonym” for the underlined word.

“Chuck is mendacious about his vegetarianism”.

(A) Untruthful

(B) Proud

(C) Unhappy

(D) Clear

(E) Answer not known

Ans: (A) Untruthful

74) Choose the antonyms of the following underlined words.

The driver known for his cautiousness was surprised by the road traffic. As his talent was innate, he had to drive slowly.

(a) Gloomy, active

(b) Dim, retain

(c) Recklessness, acquired

(d) Subtle, intolerant

(A) (d)                 

(B) (c)

(C)  (a)                 

(D)(b)

(E) Answer not known

Ans: (C)  (a)                 

75) Which of the following is an imperative sentence?

(a) Who are you?

(b) How did you explain this question?

(c) Clean your room

(d) What a great statue

(A) (a)                 

(B) (b)

(C)  (c)                 

(D)(d)

(E) Answer not known

Ans: (C)  (c)                 

76) “Let my head be shattered to pieces” 18 an

(A) Interrogative sentence

(B) Affirmative sentence

(C) Imperative sentence

(D) Exclamatory sentence

(E) Answer not known

Ans: (D) Exclamatory sentence

77) Transform the following assertive sentence into an imperative sentence :

‘You should answer all the questions’.

(a) Should you answer all the questions?

(b) Answer all the questions.

(c) You answer all the questions.

(d) All questions should be answered

(A) (a)                 

(B) (b)

(C)  (c)                 

(D)(d)

(E) Answer not known

Ans: (B) (b)

78) What is a potential benefit of ‘future proofing’ a business?

(A) Increased short term profits

(B) Reduced need for innovation

(C) Enhanced resiliation to market changes

(D) Decreased consumer satisfaction

(E) Answer not known

Ans: (C) Enhanced resiliation to market changes

79) __________is a prolonged talking by a senator orsenators for the

purpose of delay, in the hope of forcing the majority to give up theproposal being debated.

(A) Election

(B) Caucus

(C) Filibuster

(D) Ratification

(E) Answer not known

Ans: (C) Filibuster

80. The term ‘Matronymic’ means ——————

(A) A name from the name of a mother

(B) Patronymic

(C) A name after famous personalities

(D) Maiden name

(E) Answer not known

Ans: (A) A name from the name of a mother

81. Match the words with the suitable pair words.

Column – A                             Column – B

Walls                                       1. Straggle

Lights                                       2. Flicker

People                                      3. Scuttle

Pathofavalley                           4. Crumble

Insects                                      5. Huddle

(a)     (b)     (c)      (d)     (e)

(A)    3        2        4        5        1

(B)     4        2        5        1        3

(C)     2        3        1        5        4

(D)    1        5        3        4        2

(E)  Answer not known

Ans: (B)     4        2        5        1        3

82. Which of the following statements are true about the play ‘The Tempest?

(a) The Tempest’ was written in 1500.

(b)     It is considered to be one of the last plays of William Shakespeare

(c)    It is believed that the play ‘The Tempest’ was based on an actual wreck of a  ship

(A)  (ii) only

(B) (i) and (ii) only

(C) (ii) and (iii) only

(D) (i) and (iii) only

(E) Answer not known

Ans: (C) (ii) and (iii) only

83. Passage: The Tamil Nadu climate change mission focuses on mitigating the impact of climate change through various initiatives. Reforestation projects aim to increzse carbon sinks and restore biodiversity. Coastal zone Management

plans protect vulnerable shorelines from rising sea levels. Promotion of renewable energy sources, like solar and wind power, reduce dependence on fossil fuels Commumty based adaptation programs build resilience in local populations facing climate – related challenges.

Question: Match the initiatives of the Tamil Nadu climate change mission in column A with their excepted outcomes in column B.

Column A                                                                      Column B

(a) Reforestation projects                             1. Reduce reliance on fossil fuels.

(b) Costal zone Management plans         2. Enhances local resilience to climate   impact.

(c) promotion of renewable energe         3. Increase carbon absorption and biodiversity

(d) Community based adaptation            4. Products shortline from rising sea

                                                             Levels programs

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    2        4        1        3

(B)     1        4        2        3

(C)     3        4        1        2

(D)    4        3        1        2

(E)  Answer not known

Ans: (C)     3        4        1        2

84. Find out the best inference based on the passage :

There were different streams of freedom movements in colonial India carried out by the moderates, liberals, radicals, socialists ans so on.

Which of the following is the best inference from the above statement?

(A) The emergence of nationalism in colonial India led to our independence

(B) Nationalism in India emerged in the context of colonialism

(C) Nationalism in India is homogenous

(D) Nationalism in India is heterogenous

(E) Answer not known

Ans: (D) Nationalism in India is heterogenous

85. Choose the correct code to fill in the blanks :

1. The manager was known for his positive approach to decision making,which often led to ———– result.

2. The Chef’s dish were not only _______ in taste but also elaborate in presentation.

3. The Chief Guest’s speech was so ________ that it left the audience motivated.

4. The Student’s decision was based on the _______ evidence, which made the outcome of the project predictable.

(A) conclusive, exquisite, excellent, inspiring

(B) exquisite, excellent, inspiring, conclusive

(C) excellent, exquisite, inspiring, conclusive

(D) inspiring, conclusive, excellent, exquisite

(E) Answer not known

Ans: (C) excellent, exquisite, inspiring, conclusive

86. Select the correct Passive forms of the sentence :

“The Manager will give you a ticket”.

(a) A ticket will be given to the Manager by you.

(b) A ticket will be given to you by the Manager.

(c) The Manager will be given a ticket by you.

(d) You will be given a ticket by the Manager.

(A) (a) and (b)

(B) (a) and (c)

(C) (b) and (d)

(D) (b) and (c)

(E) Answer not know

Ans: (C) (b) and (d)

87. Match the following with correct type of sentence :

Column A                                                             Column B

(a) This pen is blue                                                1. Interrogative

(b) Please help me                              2. Exclamatory

(¢) How are you?                                         3. Declarative

(d) How well she dances!    4. Imperative

(a)     (b)     (c)      (d)

(A)    3        2        1        4

(B)     4        3        1        2

(C)     3        4        1        2

(D)    4        3        2        1

(E)  Answer not known

Ans: (C)     3        4        1        2

88. Which of the following clearly describes an ‘adhoc’ committee?

(A) A committee that meets regularly

(B) A committee formed for a specific purpose and dissolved after that purpose is achieved

(C) A committee with a permanent layout

(D) A committee that oversees all organisational activities

(E) Answer not known

Ans: (B) A committee formed for a specific purpose and dissolved after that purpose is achieved

89. The word “Agenda” refers to ____________

(A) A type of clothing

(B) A form of entertainment

(C) A list of items to be discussed

(D) A scientific theory

(E) Answer not known

Ans: (C) A list of items to be discussed

90. The Tamil Nadu Physical Education ang Sports University (TNPESU) began to function in _______ to promote sports and culture, harnessing talent at the grass root level.

(A) 2015

(B) 2007

(C) 2005

D) 2010

(E) Answer not known

Ans: (C) 2005

91. Identify the incorrect sentence/sentences, according to the given statement.

1. Europe’s richest Vagabond

2. A chemist, engineer and an aspiring poet

3. A man who felt guilty for having invented highly destructive things.

4. Felt guilty for having earned so much money.

(A) 3 and 4

(B) 1 and 3

(C) 4 only

(D) 2 only

(E) Answer not know

Ans: (C) 4 only

92. Identify the Incorrect Statements.

1. Mithali Dorai Raj is the first to score seven consecutive centuries.

2. The mother tongue of Mithali is Tamil.

3. Mithali is honoured with Padma Bhushan award.

4. Mithali 18 nicknamed as “Tendulkar of Indian Women’s Cricket”.

5. Mithali is not encouraged to play cricket by her family members.

(A) 1, 2 and 5 are incorrect

(B) 1, 3 and 5 are incorrect

(C) 2, 4 and 5 are incorrect

(D) 2, 3, 4 are incorrect

(E) Answer not known.

Ans: (B) 1, 3 and 5 are incorrect

93. According to Dr. Montague, “Women are not only equal in intelligence to men, they have in reserve the genius of humaness the highest form of intelligence. Man proceeds by analysis to study a problem, whereas women can even grasp it intuitively in its entirety.

What does the above passage imply?

(A) Equality in India

(B) Role of women in India

(C) Innate Intelligence of women

(D) About Dr. Montague

(E) Answer not known

Ans: (C) Innate Intelligence of women

94. Passage: The school’s annual science fair showcased student projects, many experiments focussed on environmental issues. The judges awarded prizes based on creativity and scientific accuracy.

Question: Based on the passage, which of the following are true?

(a) The science fair only displayed art projects.

(b) The science fair included experiments about the environment.

(c) The judges focused on students’ fashion sense,

(d)  The science fair is held every two years.

(A) only (a)

(B) only (b)

(C) only (c)

(D) only (d)

(E) answer not known

Ans: (B) only (b)

95. Find out the answer and fill up the blank :

You want to see him? _______

(A) Beyond all question

(B) Over head and ears

(C) Out of the question!

(D) The ins and outs

(E) Answer not known

Ans: (C) Out of the question!

96. “Will you tell me who is there?” is an example for _______

(A) Direct question

(B) Indirect question

(C) Exclamation

(D) Basic formation

| (E) Answer not known

Ans: (A) Direct question

97. Fill out the suitable inference :

She read the message and sighed, hinting at her _______

(A) achievement

(B) proud moment

(C) disappointment

(D) excitement

(E) Answer not known

Ans: (C) disappointment

98.  Select the correct parts of speech for the underliinnee d word.

He makes rather a fuss about ordinary things

(A) Adjective

(B) Adverb

(C) Noun

(D) Conjunction

(E) Answer not known

Ans: (B) Adverb

99. Select the correct meaningful sentence from the following :

(A) The wages of sin are death

(B) His wages is Rs. 1,000 a day

(C) Measles are a disease

(D) Politics has divided the country

(E) Answer not known

Ans: (A) The wages of sin are death

100. Fill in the blanks with the correct form of the verb.

She ________ (is) tired because she _____(clean) the house yesterday.

(A) is, had been cleaning

(B)was, have been cleaning

(C) was, had been cleaning

(D) is, has been cleaning

(E) Answer not known

Ans: (C) was, had been cleaning

🔔 மேலும் வேலைவாய்ப்பு & குறிப்புகள் அப்டேட்களுக்கு:

👉 Join WhatsApp Group: https://www.tamilmixereducation.com/tamil-mixer-education-whats-app-group/
👉 Join Telegram: https://t.me/jobs_and_notes
👉 Follow on Instagram: https://www.instagram.com/tamil_mixer_education/

❤️ நன்கொடை வழங்க விரும்பினால்:
👉 https://superprofile.bio/vp/donate-us-395

Online Printout
Online Printout
BHARANI DARAN
BHARANI DARANhttp://www.tamilmixereducation.com
👨‍💻 Bharanidaran – Founder of Tamil Mixer Education ✍️ About Me Vanakkam! 🙏 I’m Bharanidaran, the creator and writer behind Tamil Mixer Education. With over 5 years of experience in the field of competitive exams and job updates, I’ve been helping thousands of Tamil Nadu students prepare for TNPSC, TNUSRB, and other government exams through my blogs, notes, and print services. My goal is simple: 👉 To provide accurate, fast, and easy-to-understand content to every aspirant who dreams of securing a government job.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular